Steak se zeleninou

Recept

Ingredience:

Na steak:

  • telecí svíčková či telecí kýta cca 300g
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu (nepovinné)

Na zeleninu:

  • paprika
  • salát
  • cherry rajčata
  • dále např. cuketa, mrkev, brokolice, chřest
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžička sušeného italského koření nebo bylinek dle vlastního výběru (např. tymián, oregano, bazalka)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy 

Postup:

Připrava na steak:

  1. Asi 30 minut před přípravou steaky vyjměte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Díky tomu se steaky rovnoměrněji propečou.
  2. Předehřejte gril nebo pánev na sporáku na vysokou teplotu.
  3. Steaky potřete z obou stran olivovým olejem a vydatně osolte a opepřete.
  4. Pokud je používáte, potřete steaky mletým česnekem a navrch položte snítky čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu.
  5. Steaky grilujte nebo opékejte na pánvi asi 3-5 minut z každé strany (pro středně propečené steaky upravte dobu přípravy podle preferovaného stupně propečení).
  6. Steaky stáhněte z ohně, přikryjte je fólií a nechte je 5-10 minut odpočívat. Šťáva se tak znovu rozdělí a steaky zůstanou šťavnaté.


Připravte zeleninu:

  1. Zatímco steak odpočívá, připravte zeleninu. Můžete si vybrat, zda ji budete grilovat, nebo opékat.
  2.  Zeleninu promíchejte s olivovým olejem, solí, černým pepřem a sušeným italským kořením (nebo bylinkami dle vlastního výběru).
  3. Zeleninu grilujte na středně silném ohni asi 5-7 minut, občas ji otočte, dokud nezměkne a nezíská grilovací stopy.

Užijte si domácí steaky! Můžete si je upravit oblíbenými přílohami a omáčkami podle své chuti.

Nákupní košík