Steak se zeleninou
Recept

Ingredience:
Na steak:
- telecí svíčková či telecí kýta cca 300g
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 stroužky česneku
- 1-2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu (nepovinné)
Na zeleninu:
- paprika
- salát
- cherry rajčata
- dále např. cuketa, mrkev, brokolice, chřest
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného italského koření nebo bylinek dle vlastního výběru (např. tymián, oregano, bazalka)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
Připrava na steak:
- Asi 30 minut před přípravou steaky vyjměte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Díky tomu se steaky rovnoměrněji propečou.
- Předehřejte gril nebo pánev na sporáku na vysokou teplotu.
- Steaky potřete z obou stran olivovým olejem a vydatně osolte a opepřete.
- Pokud je používáte, potřete steaky mletým česnekem a navrch položte snítky čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu.
- Steaky grilujte nebo opékejte na pánvi asi 3-5 minut z každé strany (pro středně propečené steaky upravte dobu přípravy podle preferovaného stupně propečení).
- Steaky stáhněte z ohně, přikryjte je fólií a nechte je 5-10 minut odpočívat. Šťáva se tak znovu rozdělí a steaky zůstanou šťavnaté.
Připravte zeleninu:
- Zatímco steak odpočívá, připravte zeleninu. Můžete si vybrat, zda ji budete grilovat, nebo opékat.
- Zeleninu promíchejte s olivovým olejem, solí, černým pepřem a sušeným italským kořením (nebo bylinkami dle vlastního výběru).
- Zeleninu grilujte na středně silném ohni asi 5-7 minut, občas ji otočte, dokud nezměkne a nezíská grilovací stopy.
Užijte si domácí steaky! Můžete si je upravit oblíbenými přílohami a omáčkami podle své chuti.